In 2009 is in Luik het station Guillemins geopend. Het is met recht een architectonisch hoogstandje. Het is een futuristisch bouwwerk waar al veel fotografen los zijn gegaan, en omdat ik al een tijdje eens wat meer met een groothoeklens wilde fotograferen, moest er natuurlijk een bestemming worden gezocht om het lensje eens even flink los te laten (of was het nu andersom…;-)

Op een mooie voorjaarsdag toog ik samen met mijn eveneens fotograferende zwager naar de hoofdstad van Wallonië om het bouwwerk van de wereldberoemde architect Santiago Calatrava eens met een bezoekje te vereren. Santiago Calatrava, de Spaanse architect was mij het meest bekend door zijn “Paleis der Kunsten”, gebouwd in zijn geboortestad Valencia. Het gebouw wat ik een jaar geleden bijna had bezocht ware het niet dat de griep mij op de geplande dag een flinke spaak in de wielen stak. Santiago Calatrava, er is veel over de man gezegd en geschreven, ik wilde het samenvatten met een quote uit een artikel uit de New New York Times in 2009: “…er is een opvalende discrepantie tussen de extravagantie van de architectuur en de bescheiden functie ervan…”. Dit naar aanleiding van het verkeersknooppunt op Ground Zero, waar Calatrava ook de architect van is.

Terug naar Luik. Wat meteen na aankomst opvalt is het enorme gebouw, wat je mooi kunt vinden of niet, ik vind het prachtig. Het gebouw fungeert als station en is in drukte het 10de station van België, en dat was te zien. Het is groot, ja groots zelfs, maar leeg, weinig reizigers, ietwat verloren in de enorme constructie, en we hebben ook maar weinig treinen gezien. Maar, ik was er als fotograaf, en ik wilde iets moois fotograferen, en dat heb ik gedaan. Het was prachtig, een snoepwinkel, en daarom wil ik meneer Calatrava danken dat hij dit voor mij mogelijk heeft gemaakt…..