Nominaties ‘Beste gebouw 2020 – BNA’ en ‘Beste kantoorgebouw 2020 – Architectenweb’
Het kan niet op deze dagen voor de Werkspoorfabriek, een prachtig voorbeeld van herbestemd industrieel erfgoed. De lege loods van 175 meter lang is omgetoverd tot een bedrijfsverzamelgebouw van (creatieve) ‘makers’. En die ‘makers’ bouwen (en brouwen) natuurlijk voort op de geest van het gebouw. En die ‘geest’ van industrie, lawaai, hamergekletter, bloed, zweet en misschien ook tranen voelde ik al toen ik de hal in al zijn eenzaamheid en leegheid mocht betreden met mijn camera.

Werkspoor
Al sinds ik ruim vijftien jaar geleden in Utrecht kwam wonen ben ik geïntegreerd door het rauwe gebied in mijn buurt wat tegenwoordig officieel het Werkspoorkwartier wordt genoemd.
Werkspoor N.V., oftewel de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel, werd in 1827 opgericht in Amsterdam waarna in 1913 de fabricage van spoorrijtuigen en staalconstructies verhuisde naar Utrecht. Na een aanwezigheid van 70 jaar werden in 1983 de deuren van de afdeling apparatenbouw gesloten. Hiermee kwam een einde aan de Werkspooractiviteiten in het gebied.
Er zijn nog een handjevol gebouwen bewaard gebleven waaronder het imposante gebouw wat nu bekend staat als de Werkspoorkathedraal en het naastgelegen Transformatorhuis wat meteen het oudste gebouw in het gebied is (bouwjaar 1913).

Hal voor machinale ijzervoorbewerking – de Werkspoorfabriek.
Naast de Werkspoorkathedraal, tussen de Tractieweg en de Schaverijstraat (de straatnamen in het Werkspoorkwartier herinneren aan het roemrijke verleden), bevindt zich de vroegere hal voor machinale ijzervoorbewerking. In deze hal bevindt zich nog een wand met een ijzerconstructie uit 1915. De rest van de hal is in de jaren ’60 van de vorige eeuw vernieuwd.
De imposante hal heeft jaren leeg gestaan en raakte al een beetje in verval. Af en toe werden er wat spullen opgeslagen. Zoals gezegd kreeg ik in de zomer van 2017 de kans een fotoserie te maken van de lege hal. Dit is met terugwerkende kracht het startpunt geweest van een nog grotere fotoserie, namelijk het vastleggen van de gehele transformatie en herbestemming van de hal. Ik kwam in contact met de eigenaar en een toekomstige huurder en kreeg de kans een unieke transformatie van lelijk eendje tot prachtige zwaan mee te maken. Ik fotografeerde in opdracht van huurder Brouwerij De Leckere de gehele constructie van hun nieuwe brouwerij in het pand en tegelijkertijd fotografeerde ik alle stappen die werden gezet in de transformatie van A tot Z van het gehele gebouw. Dit was in opdracht van eigenaar Overvecht Vastgoed. Twee jaar lang, soms met grote tussenpozen, kwam ik langs om de enorme operatie vast te leggen. Voor mij als gespecialiseerd fotograaf met een passie weer een geweldige ervaring extra!

Nu de waardering voor de Werkspoorfabriek tot uitdrukking komt in de verschillende nominaties kan ik ook trots zijn. Trots om getuige te mogen zijn van een geweldige transformatie en herbestemming van een uniek stuk Utrechts industrieel erfgoed!

De transformatie in beeld, een impressie: