Onlangs kreeg ik de unieke kans om te fotograferen op een plek die ik al heel lang hoog op mijn wensenlijstje heb staan. Fotograferen op deze plek was enerzijds een cirkel die rond was maar tegelijk voelde het als een tweede stap die nog moest worden genoemen.

Het Cartesiusgebied en specifiek het Werkspoorkwartier werkt al jaren als een magneet op mij. In februari 2014 kreeg ik de kans foto’s te maken van de magistrale Werkspoorkathedraal, toen nog in pure ongetransformeerde vorm. Deze immense fabriekshal werd zoals de naam al zegt gebruikt door het bedrijf Werkspoor en dit bedrijf was één van de grootheden in Utrechts industriële verleden. Mijn belangstelling voor industrieel erfgoed veranderde na het maken van deze foto’s in een passie en die is niet meer verdwenen. Sterker, deze passie is alleen maar heviger geworden. De foto’s die ik destijds heb gemaakt zijn voor een belangrijk deel richting bepalend geweest in de kant die ik met mijn fotografie ben opgegaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in het starten van mijn eigen bedrijf en daar is Werkspoor dus deels  verantwoordelijk  voor. In de tussenliggende jaren heb ik mijn portfolio flink uitgebreid. Ik heb veel prachtige dingen gezien, beleefd, gefotografeerd en opgeschreven maar  voor Werkspoor heb ik nog steeds een klein kamertje in mijn hart gereserveerd. En ik wist dat er nog meer Werkspoor verleden te vinden is, bij mij om de hoek en dat betreft het kleine zusje van de Werkspoorkathedraal, aan de overkant van de Tractieweg.

Deze lange smalle loods is oorspronkelijk gebouwd in 1915, in 1964 vernieuwd en werd gebruikt voor machinale voorbewerking. De oorspronkelijke staalconstructie uit 1915 is nog steeds te vinden in het gebouw.
De hal staat er al jaren een beetje troosteloos bij terwijl  grote broer de Werkspoorkathedraal inmiddels een ware metamorfose heeft ondergaan en weer aan alle kanten bruist. Het goede nieuws is dat dit nu ook met kleine zus gaat gebeuren. Beide gebouwen hebben een nieuwe eigenaar gekregen en deze heeft het één en ander in gang gezet. De loods gaat ook een herbestemming krijgen. Het ontwerp hiervoor is gemaakt door Zecc architecten. Zecc heeft zijn hoofdkwartier in één van de nieuwe ruimtes van de Werkspoorkathedraal en zit letterlijk dichtbij het vuur. Volgens de plannen komt er een verdiepingsvloer in het gebouw waarop studio’s voor creatieve ondernemers zullen worden gecreëerd. Beneden komen er werkruimtes waaronder bierbrouwerij De Leckere.

Herbestemming en transformatie is altijd boeiend, en kan goed uitpakken. Ook op dit vlak heb ik al het nodige mogen fotograferen en beschrijven. Maar, het allermooiste blijft toch het meest pure. Zo’n immense lege ruimte die toch als je goed kijkt vol zit met prachtige details. Met vaak zo’n waanzinnige bijna theatrale lichtval. Zo’n hal is het nu nog en voordat  metamorfose plaats gaat vinden mocht ik er exclusief fotograferen en daar ben ik erg dankbaar voor. Het gevoel daar in alle rust rond te lopen in stilte je inbeeldend hoe anders dit ooit moet zijn geweest is bijna niet te beschrijven maar ik probeer het toch, met mijn camera en met mijn toetsenbord……..