Voormalige stoombierbrouwerij De Boog, Utrecht.

,
Voormalige stoombierbrouwerij De Boog, Utrecht.

Bierbrouwerij De Boog stamt uit de 16e eeuw. Het water van de Oudegracht was grondstof voor het brouwproces en tegelijkertijd de aan- en afvoerweg voor de brouwerij. Eigenaar de Rooms Katholieke Armenkamer realiseerde in de 19e eeuw voor werknemers woningen in de zeven steegjes achter de toen tot stoombierbrouwerij uitgegroeide fabriek.
Het ensemble van de brouwerij bestaat uit de panden Oudegracht 367, 371 en het op de werf gebouwde brouwhuis 369H. Het complex is een Rijksmonument. Bij de brouwerij kunnen de huizen van de zeven steegjes gerekend worden. De steegjes zijn vanaf 1842 bebouwd en in 1860 staan er 100 kleine rug aan rug woningen. De straatnamen Brouwerstraat, Boogstraat en Moutstraat herinneren aan de activiteit van de geldschieter.
Na 1897 kwam in het brouwhuis onder aan de Oudegracht achtereenvolgens een sigarenfabriek en een drankhandel. Jarenlang was het een opslagruimte tot het in de jaren 1980 door een brand getroffen werd. In 1989 is het brouwhuis gerestaureerd. De nieuwe bestemming werden twee atelierwoningen en een groepswoning met vijf eenheden. Ook de vier kelders zijn hersteld en waterdicht gemaakt.
Bron: USINE

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *