Helemaal in mijn nopjes in het Eemhuis.

Het Eemhuis in Amersfoort had ik al een tijdje op mijn ‘lijstje’ staan. Mijn lijstje met ‘de moeite waard’ gebouwen, de moeite waard met betrekking tot de architectuur en dan in het bijzonder hoe fotogeniek deze architectuur dan al dan niet is. Architectuurfotografie is tenslotte één van mijn liefhebberijen.
Architectuur laat zich altijd het mooist vastleggen als het zonnetje een beetje meedoet. Dat is altijd wel lekker voor wat extra licht- en schaduweffecten. Op een zeldzaam mooie zonnige voorjaarsdag greep ik mijn kans. Ik had wat extra ruimte tussen mijn werk voor opdrachtgevers door en ben naar Amersfoort vertrokken.
Het Eemhuis is een verzamelgebouw om het maar eens oneerbiedig te zeggen. Het is een verzamelgebouw van cultuur in de stad Amersfoort. En een beetje horeca, uiteraard.
Neutelings Riedijk Architecten kreeg in 2005 de opdracht het gebouw te ontwerpen en sinds 2014 staat het dan te pronken aan het riviertje de Eem, vlak achter de de beroemde monumentale Koppelpoort. Zoals gezegd is het een verzamelgebouw van vier culturele instellingen: Bibliotheek Eemland, Archief Eemland, Kunsthal KAdE en Scholen in de Kunst. De hoofdingang leidt je meteen de bibliotheek in en dat is eigenlijk meteen de meest fascinerende ruimte. De grote driehoekige ruimte imponeert direct en natuurlijk vallen ook de noppen op. De noppen die je overal ziet. Metalen noppen, op de muren en vooral op het plafond. Ik had ze buiten al gezien, je kunt er niet omheen. De noppen maken dit gebouw bijzonder. Ik ben eerst helemaal naar boven gelopen omdat ik in dit soort gebouwen altijd alles even wil zien, wil ontdekken. Boven is het Archief Eemland gevestigd en is het overzicht over de grote centrale ruimte fantastisch. Langzaam ben ik afgedaald en via de prachtige strakke trappenhuizen ben ik de ruimte van de bibliotheek gaan bewonderen en vastleggen.
Het is een prachtig gebouw en als ik Amersfoorter zou zijn, dan zou ik er zeker trots op zijn! Het gebouw bevindt zich overigens op een fascinerende locatie vlak buiten het historische stadscentrum van Amersfoort. Even verderop langs de Eem herontwikkelt zich een mooi stuk stad. Oude industrieën zoals de Prodentfabriek, de voormalige zeepfabriek Rohm & Haas worden herbestemd. Het stukje stad heeft nog mooie ruige kenmerken met rafelrandjes, rafelrandjes die hand in hand gaan met moderne architectuur en boeiende herbestemming van oude industriële panden. Ik heb hier natuurlijk naar hartelust gefotografeerd en de resultaten zullen ook te zien zijn op deze site.