Binnenkort vinden er grote ontwikkelingen plaats rondom het voormalige hoofdkantoor van de Jan Jongerius N.V. in Utrecht. Het gebouw, een rijksmonument, wordt geheel in oude stijl hersteld. De restauratie zal begin 2017 van start gaan en op korte termijn zal ook de sloop en sanering gaan starten van de gebouwen achter het kantoor. Deze gebouwen werden tot voor kort gebruikt door defensie en bestaan deels uit de voormalige fabriekshallen van Jongerius. Op het terrein zal woningbouw gaan plaatsvinden.

Op maandag 21 en dinsdag 22 november 2016 vond een eerste mijlpaal plaats, namelijk de demontage van de garage welke in 1943 is aangebouwd aan de westzijde van het kantoor. De garage diende als een zij-ingang van de fabriekshallen die aan de westzijde waren uitgebreid. Vanuit mijn betrokkenheid bij het Jongeriuscomplex was ik aanwezig om de laatste dagen van het gebouw mee te maken en te documenteren.

Nadat de mannen van het demontagebedrijf in de middag van de 21ste november klaar waren met de voorbereidende demontagewerkzaamheden in het gebouw ben ik nog even rustig de sfeer gaan proeven. Ik ben rustig rond gaan lopen en probeerde mij een voorstelling te maken van de 73 jaren dat het gebouw bestond. Wetende dat het die dag de allerlaatste van het bestaan zou zijn. Een vreemde gewaarwording. Je ziet de afgebladderde muren, de ruiten, de deuren en de details uit het ‘leven’ van het gebouw. Ik heb de laatste foto’s gemaakt van hoe het was op die laatste dag en ben vertrokken….

Op dinsdag 22 november vroeg in de ochtend kwam ik terug en sprak nog even met Roel Lichtenberg, de restauratie architect van het kantoor. Hij vertelde dat het gebouw inmiddels al helemaal ‘los’ was gemaakt van het kantoor waardoor de daadwerkelijke sloop kon gaan beginnen. Ik ben gaan kijken, gaan observeren en foto’s gaan maken van de eerste echte sloopwerkzaamheden aan de buitenkant. ‘s-Middags ben ik weer terug gekomen om de laatste fase vast te leggen. De zon stond laag en zorgde voor een aparte sfeer, bijna een beetje melancholisch. De enorme grijper van de sloopmachine nam grote happen uit de wanden in het zachte licht van de late herfstzon. Een bijzonder tafereel.
Er was al snel niets meer te zien van het gebouw waar ik een dag eerder nog zo rustig rondliep. Tegelijkertijd was het mooi om al een heel klein beetje te zien hoe het toekomstige uiterlijk van het kantoor eruit gaat zien zonder de aanbouw aan de westzijde. Als ook de bebouwing aan de oostzijde binnenkort verdwijnt krijgt het kantoor de symmetrie uit het oorspronkelijke ontwerp van Jan Jongerius terug.

De demontage van de garage is een mooie eerste mijlpaal en een goede start van een mooie toekomst van het ‘nieuwe’ Jongeriuskantoor.