Op zaterdag 9 juni 2018 vonden er bijzondere feestelijkheden plaats rondom de wipwatermolen van de Polder Buitenweg in Oud-Zuilen.
Deze molen werd feestelijk weer in gebruik genomen na een periode van restauratie en wederopbouw die volgde op een fatale brand in het voorjaar van 2016.
Voor de heropening en ingebruikname door middel van ‘het lichten van de vang’ was door Utrechts Landschap, eigenaar van de molen, H.K.H. Prinses Beatrix uitgenodigd. Zij is beschermvrouwe van Vereniging de Hollandsche Molen en heeft deze taak ooit overgenomen van haar zoon wijlen Prins Friso.
Het was een prachtige feestelijk dag die veel betrokkenen en ook de bewoners van het dorp Oud-Zuilen niet snel zullen vergeten.
Als ‘huisfotograaf’ van de dag had ik de eer gekregen van Utrechts Landschap om de feestelijkheden vast te leggen op beeld, een waanzinnig spannende maar vooral erg mooie klus. Ik mocht als enige fotograaf overal ‘bovenop’ en dat maakte de ervaring erg bijzonder. Het was erfgoedbeleving op z’n best die dag en dat is precies datgene waar ik als gespecialiseerd fotograaf en tekstschrijver helemaal tot mijn recht kom.
Een impressie.