Het BredaPhoto Festival is het grootste fotofestival van Nederland en werd dit jaar voor de achtste keer gehouden op 14 verschillende locaties in en rondom de binnenstad van Breda.
Een bezoek aan het festival stond al een tijdje op mijn lijstje en op een prachtige zomerse dinsdag in oktober was dan het eindelijk zover. Ik nam de trein naar Breda, huurde een OV-fiets en ging op pad.
Naast de foto exposities op zo’n festival ben ik altijd net zo (of misschien zelfs nog wel meer) geïnteresseerd in de vaak verrassende locaties. Foto’s komen soms nog stukken beter tot z’n recht (of niet) op de plek waarop je ze laat zien.

Ik bezocht als eerste het gebied rondom Belcrum, de eerste wijk van Breda die destijds ‘boven’ de spoorlijn werd gebouwd. Hier bevinden zich  klassieke deels herontwikkelde rafelrandjes met industrieel erfgoed, een creatieve broedplaats en een stadsstrand. Ingrediënten voor gegarandeerd succes dus.
Vervolgens nam ik een kijkje in de voormalige Koepelgevangenis, een monumentale belevenis waarna ik het gebied rondom de voormalige Chassé Kazerne bezocht. Hier waren verschillende binnen- en buitenexposities te bewonderen.
Ik zag prachtige foto’s met soms ontroerende onderwerpen, ik zag en beleefde bijzondere expositie locaties en hoorde mooie verhalen. Verhalen achter de foto’s maar ook verhalen achter de locaties zoals het verhaal van de vrouw die samen met haar man, een oud werknemer van machinefabriek Backer & Rueb, zelf onderdeel was van het verhaal van de historische locatie. Ze vertelde me met veel passie het verhaal van een bezetting van de fabriek door de arbeiders en hun vrouwen die de catering verzorgden…..
Ik genoot van Breda, het mooie weer en nam tevreden en vol inspiratie de trein weer terug naar Utrecht.

Een verslag in tekst & (vooral) beeld!