Exact twintig jaar geleden woonde ik een tijdje in het Belgische Leuven. Ik deed mijn afstudeerstage voor de studie Food & Busines bij Interbrew, een grote internationale bierbrouwer. Leuven is dé bierstad bij uitstek. Met het plaatselijke merk Stella Artois is de basis gelegd voor een wereldconcern wat nu, twintig jaar na mijn stage, verder is gegroeid en onder de naam AB InBev de grootste bierbrouwer ter wereld is.

Onlangs was ik terug in Leuven, voor een weekendtrip, samen met mijn vrouw. Ik was er nu in een andere hoedanigheid. Niet meer als afgestudeerde Foodmarketeer maar als professioneel tekstschrijver en fotograaf met een passie voor erfgoed, hoewel de passie voor een goed glas (Belgisch) bier is gebleven!
Zoals alle steden die er toe doen verandert ook het mooie Leuven. Eén van de opvallende veranderingen, eentje die mij bijzonder aanspreekt, is de herontwikkeling van het terrein van juist ja: de oude brouwerij van Stella Artois. Het voorheen industriële gebied rond de Vaartkom transformeert tot een prachtig stuk stad waar wonen, werken, eten, drinken en recreëren samen komen. Veel industrieel erfgoed is al herbestemd of daar wordt nog hard aan gewerkt. Langs de open gelegde rivier de Dijle, die hier voornamelijk ondergronds stroomde, is een mooi park aangelegd, het Sluispark. Fraaie appartementencomplexen worden afgewisseld met restanten van en herinneringen aan het brouwverleden. Langs de oude monumentale sluizen middenin het park zagen we zelfs hop groeien, alsof het zo moet zijn.

De Smidse
Eén van de bewaard gebleven en herbestemde industriële gebouwen is ‘De Smidse’. Die naam is niet zo gek gekozen want in het gebouw werden ooit de brouwketels gesmeed.
Ik werd meteen gepakt door het gebouw. Het is niet zozeer een opvallend gebouw en ik herinnerde het me ook niet van toen ik twintig jaar geleden weleens op het brouwterrein liep. Het is het interieur wat me greep.

De Smidse is een typisch wederopbouw gebouw, het is in 1946 gebouwd naar een ontwerp van architect P. Stevens. Het is een redelijk sober gebouw. Het heeft wel bijzondere ruimtelijke en constructieve kenmerken en als je binnen komt valt meteen het gave verhoogde glazen dak op.
Op de begane grond is nu een kleinschalige markt voor ambachtelijke voedingsproducten, terwijl op de verdieping bedrijfsruimten zijn gecreëerd. Hier tussenin is op een hele bijzondere manier een open tussenverdieping gemaakt.
Er is veel hout gebruikt en de combi met het wit gepleisterde beton vind ik ontzettend mooi. De herontwikkeling is naar een ontwerp van POLO architects.
Ik maakte wat foto’s met de groothoeklens, zonder mijn statief want dat had ik niet bij me. Ondanks het sombere weer bewees het glazen dak zijn waarde. Er kwam toch behoorlijk wat licht binnen waardoor de foto’s toch aardig scherp zijn geworden.

Van al het moois wat is te zien in en rond de Vaartkom wilde ik dit gebouw toch even uitlichten en de schoonheid ervan delen in dit blog!