Een jaar met een koninklijk tintje, dat was 2018 voor mij als ondernemer.
Letterlijk, want één van mijn opdrachten dit jaar was het mogen fotograferen van de heropening van de gerestaureerde molen van de polder Buitenweg door niemand minder dan Prinses Beatrix, beschermvrouwe van Vereniging De Hollandsche Molen. Er kwam veel voor mij samen op deze bijzondere en feestelijke dag.
Eén van mijn allereerste opdrachten kreeg ik eind 2016. In de zomer van dat jaar had ik de knoop doorgehakt en mijzelf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als fotograaf en tekstschrijver. Ik wilde meer doen met mijn passie voor en de beleving van erfgoed en deze passie in woord en beeld overbrengen. Utrechts Landschap vroeg me om al hun 23 Rijksmonumentale molens en vrijwillig molenaars te fotograferen. Drieëntwintig stuks, maar eigenlijk waren het er op dat moment 22. Nummer 23, de Buitenwegse molen was bijna geheel verloren gegaan bij een verwoestende brand in 2016 en stond op de nominatie om te worden gerestaureerd. Vlak nadat ik in mei 2018 de inmiddels herstelde molen en zielsgelukkige vrijwillig molenaar Arie Harkes had gefotografeerd hoorde ik dat ik als ‘huisfotograaf’ namens Utrechts Landschap ook de heropening door Prinses Beatrix mocht vastleggen. Met mijn neus erbovenop! Een letterlijk kroontje op mijn werk tot dan toe… Ondertussen werkte ik in 2018 ook weer mee aan het beschermersmagazine “Mijn Utrechts Landschap” met diverse artikelen. Een mooi podium voor landschap en erfgoed dat 4 keer per jaar bij ruim 26.000 beschermers op de mat valt.

Restauratie en transformatie Jongerius Kantoor
Maar er waren meer kroontjes op mijn werk in mijn tweede volledige jaar als ondernemer. Er kwamen mooie opdrachten voorbij en van het één kwam vaak het ander. In 2017 was ik al begonnen om de bijzondere restauratie en herbestemming van het Jongerius Kantoor in Utrecht vast te leggen voor de Stichting Jongerius en de uitvoerder Heilijgers Vastgoedontwikkeling. Het gebouw is in mei dit jaar opgeleverd en ik maakte van de vele foto’s die ik gedurende het restauratieproces maakte een mooi fotoalbum waarin een mooi tijdsbeeld is te zien van hoe zo’n restauratieproject verloopt. Ondertussen vergat ik ook niet de vakmensen die zo’n project mogelijk maken te fotograferen!
Het fotoalbum vond gretig aftrek bij opdrachtgever en haar relaties en het is hier online te zien. Ook volgden er mooie publicaties die natuurlijk alles te maken had met de vele publiciteit rondom de oplevering van het gebouw. Het leidde o.a. tot mooie vervolgopdrachten van Heilijgers en dus mocht ik afgelopen jaar ook foto’s maken t.b.v. acquisitiedoeleinden en communicatiemiddelen zoals de zomer– en de wintereditie van het periodieke E-zine “De wereld van Heilijgers”.

Werkspoorkwartier
In het voorjaar van 2018 werd ook mijn passie voor het industriële erfgoed in het Werkspoorkwartier bij mij om de hoek eens concreter omgezet in een mooie foto opdracht. Eén van de langdurig leegstaande hallen van het roemruchte Werkspoor, de Werkspoorfabriek, wordt herbestemd en voor eigenaar Overvecht Vastgoed en de nieuwe gebruiker van het grootste deel van de hal, Bierbrouwerij De Leckere fotografeer(de) ik de herontwikkeling op de voet zodat er een mooi tijdsdocument ontstaat van de werkzaamheden.

Utrechtse monumentale parels en meer
In het najaar werd ik benaderd Stadsherstel Utrecht en werd me gevraagd om een flink aantal van hun monumentale gebouwen te gaan fotograferen voor de nieuwe website. Het betreft veel bekende gebouwen in mijn mooie stad en deze allemaal te mogen fotograferen was dan natuurlijk een genot! Ook maakte ik een fotoreportage in het Educatief WOII Centrum in Medemblik voor Harmen Schippers van Schippers Gevelwerken, ik ontmoette deze mede Heerenvener tijdens de Erfgoedfair en er kwam een mooie samenwerking uit voort. Harmen creëerde een prachtig gereconstrueerd dorpsplein uit de oorlogsjaren, puur vakmanschap.
Voor de tweede keer en derde keer in successie was ik dagfotograaf voor respectievelijk de landelijke Dag van het Kasteel en de Dag van De Architectuur in de stad Utrecht. Het leverde weer bijzondere belevenissen en natuurlijk mooie plaatjes op!

Passie groeit
Natuurlijk draait niet alles om het werken in opdracht, het is leuk om jezelf te blijven ontwikkelen en mijn liefde voor erfgoed van nu en van de toekomst is hierin natuurlijk leading. Ik ben afgelopen jaar begonnen om meer prachtig erfgoed in de avond vast te leggen, avondfotografie is een vak apart en letterlijk schitterende monumenten zijn een dankbaar doelwit om in beeld te brengen. Ook bezocht ik het magische Waterloopbos in de Noordoostpolder en maakte hier een reportage van een bijzonder fraai stukje Hollands watererfgoed. De jaarlijkse Open Monumentendag werd wederom met een bezoekje vereerd en dit jaar maakte ik een reportage van het prachtig gerestaureerde en herbestemde Anatomiegebouw in Utrecht, een gebouw ontworpen door de bekende architect Joseph Crouwel.

Het is slechts een bloemlezing uit een voor mij succesvol en bewogen jaar waarin een verder fundament is gelegd voor mijn bedrijf. Fotograferen van en schrijven over erfgoed in de breedste zin van het woord is een passie die ik steeds verder ontwikkel en daarom hoop ik in 2019 verder te gaan op het juiste pad wat ik ben gaan bewandelen!

Mijn jaar in Tekst & Beeld